
 
 

 

 

 

By email < cfdconsult@sfc.hk > and by post   
 
 
21 December 2010 
 
Our Ref.: C/CFC, M74510                      
 
Securities and Futures Commission 
8th Floor, Chater House, 
8 Connaught Road Central, 
Hong Kong. 
 
 
Dear Sirs, 
 
Consultation on the Regulatory Framework for Pre-deal Research 
 
The Hong Kong Institute of Certified Public Accountants has considered the above 
consultation paper. We are generally supportive of measures that aim to achieve 
fairness, efficiency and transparency in Hong Kong's capital market. However, as 
you will see from our responses to the specific questions raised in the consultation  

---        paper, as set out in the Appendix, we consider that some further practical guidance 
to support the proposals may be desirable.   
  
If you have any questions on our submission or wish to discuss it further, please 
contact me at the Institute on 2287 7084. 
 

 
Yours faithfully, 
 
 
 
 
 
Peter Tisman 
Director, Specialist Practices 
 
 
PMT/ML/ay 
Encl. 
 

 

mailto:cfdconsult@sfc.hk
https://www.sfc.hk/sfcConsultation/EN/sfcConsultFileServlet?name=predealresearch&type=1&docno=1
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Appendix 
 

Comments from Hong Kong Institute of CPAs in response to the 
Consultation Paper on the Regulatory Framework for Pre-deal Research 

 
Question 1 
 
Do you agree that the requirements in paragraph 16 of the Code of Conduct should be 
extended to cover research analysts in relation to Pre-deal Research reports? Please explain 
your view. 
 

We agree that the requirements for analysts writing research reports on listed corporations, 
in paragraph 16 of the Code of Conduct for Persons Licensed by or Registered with the 
Securities and Futures Commission (SFC) should be extended to apply to Pre-deal 
Research reports in order to ensure analysts’ independence and objectivity in relation to 
Pre-deal Research reports. We agree that issues of potential conflicts apply equally to 
analysts covering companies about to list as to analysts covering companies that are 
already listed.   

 
Question 2 
 
Do you agree that the requirements in paragraph 16 of the Code of Conduct should be 
extended to cover research analysts covering proposed listings of and listed SFC-authorised 
REITs in Hong Kong? Please explain your view. 
 

We agree that the requirements in paragraph 16 of the Code of Conduct should be 
extended to cover research analysts covering proposed listings of and listed SFC-
authorised REITs in Hong Kong. It is believed that the concerns about analysts’ conflicts of 
interest and the general principles underlying paragraph 16 of the Code of Conduct should 
also be equally applicable to proposed listings of and listed REITs in Hong Kong.  

 
Question 3 
 
Do you agree that the firm employing research analysts preparing Pre-deal Research reports 
on a Applicant should be required to establish, maintain and enforce a set of written policies 
and control procedures to ensure that these analysts are not provided by the firm with any 
material information or forward looking information (whether qualitative or quantitative), 
concerning the Applicant that are not:  

(a)  reasonably expected to be included in the prospectus; or  

(b)  publicly available?  
 
Please explain your views.  
 

We note from the consultation paper that this proposal aims to codify the existing practices 
for firms to establish, maintain and enforce independence and impartiality between their 
investment function and research function. We have no objection to the principle.   
 
However, it is not entirely clear what criteria will be used to determine whether certain 
information could be "reasonably expected" to be included in a prospectus. To improve 
clarity and certainty of this requirement, we would suggest that the SFC provide further 
explanation or guidance as to how the "reasonably expected" test will be applied.   
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Question 4 
 
Do you agree that a research analyst preparing a research report on an Applicant should not 
seek to obtain from the Applicant or its advisers, any material information or forward looking 
information (whether qualitative or quantitative), that are:  

(a)  not reasonably expected to be included in the prospectus; or  

(b)  publicly available?  
 

Please explain your views  
 

We would agree, in principle, as this will help to maintain a level-playing field for all analysts 
and to ensure equality of source information to be provided to all analysts. However we 
would also refer you to our response to question 3 above on the desirability of further 
guidance as to how the "reasonably expected" test will be applied. 

 
Question 5 
 
Do you agree that the proposed amendments to Paragraph 16 of the Code of Conduct set out 
in Appendix 1 implement the above proposals? Please explain your views.  
 

 

 
Question 6 
 
Do you agree that sponsors should take steps to ensure that all material information or 
forward looking information (whether qualitative or quantitative), disclosed or provided to 
analysts is contained in the relevant prospectus or where the proposed listing does not involve 
a prospectus, the relevant listing document, offering circular or similar document? Please 
explain your views. 
 

While Applicants and their directors should bear some responsibility for the contents of 
their prospectuses, it is not unreasonable to expect sponsors to take steps to ensure that 
relevant information disclosed or provided to analysts is contained in the relevant 
prospectus or the relevant listing document, offering circular or similar document, as 
appropriate.  
 
We foresee that some difficulties may, however, arise in practice. Were, for example, the 
chairman of an Applicant to make comments about the Applicant's business prospects in a 
certain market, shortly before the listing, which get picked up by an independent analyst, it 
appears that this could result in the prospectus having to be withdrawn. If so, what 
consequences would follow? Further guidance may need to be provided on what minimum 
steps a sponsor is expected to take.  

 
Question 7 
 
Do you agree that the proposed amendments to the CFA Code of Conduct set out in 
Appendix 2 implement the above proposal?  
 
Please explain your views.  
  

 

 
– END – 


