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DRAFT INTERPRETATION MAY 2005

INVITATION TO COMMENT

The International Accounting Standards Board’s International Financial Reporting
Interpretations Committee (IFRIC) invites comments on any aspect of this Draft
Interpretation IFRS 2—Group and Treasury Share Transactions. It would
particularly welcome comments on the question below. Comments are most
helpful if they indicate the specific paragraph to which they relate, contain a clear
rationale and, when applicable, provide a suggestion for alternative wording.

Comments should be submitted in writing so as to be received no later than
18 July 2005.

Question

Paragraph 9 of the draft Interpretation proposes that share-based payment
transactions in which a parent entity grants rights to its equity instruments” direct
to a subsidiary entity’'s employees should be accounted for as equity-settled
transactions. Paragraph 11 proposes that, for transactions in which a subsidiary
entity grants to its employees rights to equity instruments of its parent, the
subsidiary entity should account for those transactions as cash-settled
transactions. Therefore, in the subsidiary’s individual financial statements, the
accounting treatment of transactions in which a subsidiary’s employees are
granted rights to equity instruments of its parent would differ, depending on
whether the parent or the subsidiary granted those rights to the subsidiary’s
employees. This is because the IFRIC concluded that, in the former situation, the
subsidiary has not incurred a liability to transfer cash or other assets of the entity
to its employees, whereas it has incurred such a liability in the latter situation
(being a liability to transfer equity instruments of its parent). Do you agree with
these proposals?

References in paragraphs 9-11 of the draft Interpretation to equity instruments of the parent
entity also include equity instruments of another entity in the same group.
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IFRIC DRAFT INTERPRETATION D17

IFRS 2—-Group and Treasury Share Transactions

IFRIC [draft] Interpretation X IFRS 2-Group and Treasury Share Transactions
([draft] IFRIC X) is set out in paragraphs 1-14 and the Appendix. [Draft] IFRIC X
is accompanied by an lllustrative Example and a Basis for Conclusions. The
scope and authority of Interpretations are set out in paragraphs 1 and 8-10 of
the IFRIC Preface.
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IFRS 2 Share-based Payment
Background

Under IFRS 2, the accounting requirements for a particular share-based
payment transaction depend upon whether the transaction is an
equity-settled or cash-settled share-based payment transaction. For
some share-based payment transactions involving treasury shares, or two
or more entities within the same group of entities, there are questions
about whether those transactions should be accounted for as
equity-settled or cash-settled.

An example of such transactions is when an entity grants share options to
its employees, and either chooses or is required to buy back its own shares
(ie treasury shares), to satisfy its obligations to its employees under the
share-based payment arrangement.” Although the arrangement between
the entity and its employees involves a grant of equity instruments of the
entity, there is also a related transfer of cash to another party. This raises
the question of whether the share-based payment transaction between the
entity and its employees should be classified as equity-settled or
cash-settled for the purposes of applying IFRS 2.

Some share-based payment arrangements involve two or more entities
within the same group of entities, such as a transfer of equity instruments
of one entity to the employees of another entity within the same group.
Although IFRS 2 applies to such transactions (IFRS 2, paragraph 3), it does
not give guidance on how to account for these transactions in the
individual or separate financial statements of each entity involved in the
arrangement. For example, a subsidiary entity’s employees might be
granted rights (vested or unves’[ed)Jr to shares of its parent. Those rights
might be granted by the subsidiary entity, or the parent entity might grant
the rights direct to the subsidiary entity’s employees. The question is

Although this [draft] Interpretation focuses on share-based payment transactions with
employees, it also applies to share-based payment transactions with parties other than
employees.

In the remainder of this [draft] Interpretation, all references to rights granted to an entity's
employees include both vested rights and unvested rights.
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whether the subsidiary entity should account for services received from its
employees under such arrangements as cash-settled or equity-settled
share-based payment transactions.

4 This [draft] Interpretation focuses on the most common situations and
does not address specifically the wide variety of share-based payment
transactions involving groups of entities.

Scope

5 This [draft] Interpretation applies to share-based payment transactions
within the scope of IFRS 2.

Issues

6 This [draft] Interpretation addresses share-based payment arrangements
in which:

(@ an entity grants to its employees rights to equity instruments of the
entity, and either chooses or is required to buy those equity
instruments (eg treasury shares) from another party, to satisfy its
obligations to its employees under the share-based payment
arrangement.

(b) an entity’s employees are granted rights to equity instruments of the
entity, either by the entity itself or by its shareholder, and the
shareholder provides the equity instruments needed to settle the
share-based payment arrangement.

(c) a subsidiary entity's employees are granted rights to equity
instruments of the parent entity (or another entity in the same group),
in particular, arrangements in which:

(i) the parent entity grants those rights direct to the subsidiary
entity’s employees, and

(i) the subsidiary entity grants those rights to its employees.
Consensus

7 The entity shall account for a share-based payment transaction as
cash-settled if it has a liability to transfer cash or other assets of the entity
to its employees under the share-based payment arrangement between
the entity and its employees. An entity’s own equity instruments
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(eg treasury shares) are not assets of the entity, whereas the equity
instruments of another entity (eg shares of its parent) are assets of the
entity.

Share-based payment transactions in which an entity receives services
from its employees as consideration for equity instruments of the entity
shall be accounted for as equity-settled transactions. This applies
irrespective of whether the entity chooses or is required to buy those equity
instruments from another party, to satisfy its obligations to its employees
under the share-based payment arrangement. This also applies
irrespective of whether:

(@ the employee’s rights to the entity’s equity instruments were granted
by the entity itself or by its shareholder(s); or

(b) the share-based payment arrangement was settled by the entity
itself or by its shareholder(s).

Share-based payment transactions in which a parent entity grants rights to
its equity instruments” direct to a subsidiary entity’s employees shall be
accounted for as equity-settled transactions. This applies to the separate
or individual financial statements of the parent entity and the subsidiary
entity and also to the group’s consolidated financial statements.

Some share-based payment arrangements involve a parent entity granting
rights to its equity instruments to the employees of more than one
subsidiary. In some cases, an employee of one subsidiary might transfer
employment to another subsidiary during the vesting period, without the
transfer affecting the employee’s rights under the share-based payment
arrangement. The subsidiary entity to which the employee transfers
employment shall measure the fair value of the services received from the
employee by reference to the fair value of the equity instruments at the date
those equity instruments were originally granted to the employee by the
parent entity.

If a subsidiary entity grants to its employees rights to equity instruments of
its parent, the subsidiary entity shall account for the share-based payment
transaction with its employees as cash-settled. In this situation, the
subsidiary entity has incurred a liability to transfer assets of the entity (the
equity instruments of the parent entity) to its employees. This applies
irrespective of whether the subsidiary entity and the parent entity enter into
a separate agreement whereby the parent entity agrees to provide the
equity instruments needed for the subsidiary entity to satisfy its obligations
to its employees.

References in paragraphs 9-11 to equity instruments of the parent entity also include equity
instruments of another entity in the same group.
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In the situation described in paragraph 11, in the group’s consolidated
financial statements, the share-based payment transaction between the
group and its employees shall be accounted for as an equity-settled
transaction. The group is not obliged to transfer cash or other assets of
the group to its employees; rather, the group receives services from its
employees as consideration for equity instruments of the group. In the
group’s consolidated financial statements, the subsidiary entity’'s
acquisition and subsequent transfer of the parent entity's equity
instruments shall be accounted for as treasury share transactions, in
accordance with paragraphs 33 and 34 of IAS 32.

Effective date

An entity shall apply this [draft] Interpretation for annual periods beginning
on or after [date to be set at three months after the Interpretation is
finalised].

Transition

An entity shall apply this [draft] Interpretation retrospectively in accordance
with IAS 8, subject to the transitional provisions of IFRS 2.
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Appendix

Amendment to IFRS 1 First-time Adoption of
International Financial Reporting Standards

The amendment in this appendix shall be applied for annual periods beginning on
or after [date to be set at three months after the Interpretation is finalised].

Al IFRS 1 First-time Adoption of International Financial Reporting Standards
is amended as described below.

In paragraph 25B, the final sentence is amended to read as follows:”

In this paragraph, references to IFRS 2 shall be read as meaning
IFRS 2 as interpreted by [draft] IFRIC [X] Changes in Contributions to
Employee Share Purchase Plans and [draft] IFRIC [X] IFRS 2—
Group and Treasury Share Transactions.

This proposed amendment assumes that paragraph 25B of IFRS 1 was previously amended as
proposed in IFRIC draft Interpretation D11 Changes in Contributions to Employee Share
Purchase Plans.
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lllustrative Example

This lllustrative Example accompanies, but is not part of, the [draft] Interpretation.

IE1

|E2

IE3

|E4

IES

A parent entity grants to 100 employees of its subsidiary the right to receive
200 shares each, conditional upon the completion of two years’ service
with the subsidiary entity. The fair value of the shares on grant date is CU30
per share. The subsidiary estimates that 80 per cent of the employees will
complete the two-year vesting period. This estimate does not change
during the vesting period. At the end of the vesting period, 81 employees
complete the required two years of service.

As required by paragraph 8 of the [draft] Interpretation, the subsidiary entity
accounts for the transaction as an equity-settled share-based payment
transaction. In this situation, the parent entity has made a capital
contribution to the subsidiary entity, by granting rights to its equity
instruments direct to the subsidiary entity’s employees. The subsidiary
entity recognises the employee services received and capital contribution
as follows:

Journal entry Year 1 calculation  Year 2 calculation
Dr Employee services 100 employees x 200 100 employees x 200
received shares x 80% shares x 81% vesting
Cr Equity (capital estimated vesting x ~ x CU30 — CU240,000
contribution from 1/2 years x CU30 = =CU246,000
CU240,000
parent)

Similarly, in the parent entity’s separate financial statements, the parent
entity recognises the grant of equity instruments and the capital
contribution made to its subsidiary as follows:

Dr  Investment in subsidiary (capital contribution) [Y1: CU240,000;
Y2: CU246,000]

Cr  Equity (equity instruments granted) [Y1: CU240,000;
Y2: CU246,000]

For the purposes of preparing the group’s consolidated financial
statements, the increase in equity in the subsidiary entity’s financial
statements, and the increase in the investment asset in the parent entity’s
separate financial statements, are both eliminated upon consolidation.

If the parent entity levies an inter-company charge on the subsidiary entity,
the amount of that charge is offset against the capital contribution in the
individual or separate financial statements of the subsidiary entity and the
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parent entity. If the amount of the inter-company charge exceeds the
capital contribution, that excess is accounted for as a distribution from the
subsidiary to its parent.
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Basis for Conclusions

This Basis for Conclusions accompanies, but is not part of, the draft
Interpretation.

BC1

BC2

BC3

BC4

BC5

This Basis for Conclusions summarises the IFRIC’s considerations in
reaching its consensus. Individual IFRIC members gave greater weight to
some factors than to others.

Under IFRS 2, the accounting requirements for a share-based payment
transaction depend upon whether the transaction is an equity-settled or
cash-settled share-based payment transaction. IFRS 2 distinguishes
between cash-settled and equity-settled transactions on the basis of the
nature of the entity’s obligations to the supplier of goods or services under
the share-based payment arrangement. Transactions in which the entity is
required to transfer cash or other assets of the entity to the counterparty
are accounted for as cash-settled transactions; transactions in which the
entity receives goods or services as consideration for equity instruments of
the entity are accounted for as equity-settled transactions.

For example, suppose an entity grants share options to its employees.
In this situation, the entity’s only obligation is to issue or transfer equity
instruments to its employees; there is no obligation to transfer cash or
other assets of the entity to the employees. The IFRIC concluded that, if
the entity chooses or is required to buy those equity instruments from
another party, this does not change the nature of the share-based payment
arrangement between the entity and its employees. Hence, the
transaction between the entity and its employees should be accounted for
as equity-settled under IFRS 2.

Similarly, an entity’s shareholder might grant rights to equity instruments of
the entity direct to the entity’s employees, or the entity itself might grant
those rights but the entity’s shareholder settles the share-based payment
arrangement by providing the necessary equity instruments. IFRS 2
applies to such transactions (IFRS 2, paragraph 3). The IFRIC concluded
that such arrangements should be classified as equity-settled under
IFRS 2 because, in all cases, the entity has no obligation to transfer cash
or other assets to its employees; instead, the entity receives services from
its employees as consideration for equity instruments of the entity.

For a share-based payment arrangement in which a parent entity has
granted rights to its equity instruments direct to the subsidiary entity’s
employees, the subsidiary entity receives services from its employees but
has no obligation to transfer cash or other assets of the entity to its
employees as payment for those services. Therefore, this transaction does
not meet the definition of a cash-settled transaction. Strictly speaking, it
also does not meet the definition of an equity-settled transaction, because

© Copyright IASCF 12



BC6

BC7

BC8

DRAFT INTERPRETATION MAY 2005

the equity instruments are not equity instruments of the entity. However,
the IFRIC concluded that the transaction must be classified as either
equity-settled or cash-settled, and that classification as equity-settled is
the most consistent with IFRS 2. This is because IFRS 2 distinguishes
between liabilities and equity on the basis of whether the entity has an
obligation to transfer cash or other assets. That distinction is based on the
definitions of liabilities and equity in the IASB Framework.

Some share-based payment arrangements involve a parent entity granting
rights to its shares to the employees of more than one subsidiary. In some
cases, an employee of one subsidiary might transfer employment to
another subsidiary during the vesting period, without the transfer affecting
the employee’s rights under the share-based payment arrangement. From
the group’s perspective, this event has no accounting effect. However,
from the perspective of each subsidiary, an employee has ceased
(or commenced) employment during the vesting period (whichever is
applicable). Because the equity instruments were granted by the parent,
not the subsidiary, the change of employment from one subsidiary to
another does not represent a new grant of equity instruments. Therefore,
the IFRIC concluded that the subsidiary to which the employee transfers
employment should measure the fair value of the services received from
the employee by reference to the fair value of the equity instruments at the
date those equity instruments were originally granted to the employee by
the parent entity.

In some share-based payment arrangements, instead of the parent entity
granting rights to its shares direct to the subsidiary’s employees, the
subsidiary entity might grant those rights itself. In this situation, the
subsidiary entity has incurred a liability to transfer assets of the entity (ie the
shares in its parent) to its employees. Therefore, the IFRIC concluded that
the subsidiary should account for the share-based payment transaction
with its employees as a cash-settled transaction. This conclusion applies
irrespective of whether the parent entity and the subsidiary entity enter into
a separate agreement whereby the parent entity agrees to provide the
equity instruments needed for the subsidiary entity to satisfy its obligations
to its employees. In other words, the existence of that separate agreement
between the parent and its subsidiary does not change the nature of the
arrangement between the subsidiary entity and its employees.

From the group’s perspective, there is no obligation to transfer cash or
other assets of the group; rather, the group receives services from its
employees as consideration for equity instruments of the group. Therefore,
in the group’s consolidated financial statements, the IFRIC concluded that
the share-based payment transaction between the group and its
employees should be accounted for as an equity-settled transaction.
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