
 

 

By Fax (2259 8828) and By Post  
 
Our Ref.: C/EPIN, M26379 26 March 2004 

 
Mandatory Provident Fund Schemes Authority, 
21/F & 22/F, One International Finance Centre, 
1 Harbour View Street, 
Central, 
Hong Kong. 
 
(For the attention of Mr. Darren McShane 
Executive Director, Investment Regulation Division) 
 
 
Dear Sirs, 
 

Consultation Paper on the Draft Code on Disclosure for MPF Investment Funds 
 

Thank you for your letter of 2 February 2004 inviting the HKSA’s views on the 
Consultation Paper. 

 
The HKSA’s Expert Panel on Insurance has reviewed the Consultation Paper and our 

comments are set out in the attached Annex for your consideration. 
 
We trust that our comments are of assistance to you.  If you require any 

clarifications on our comments, please contact the undersigned at 2287 7026 or 
schan@hksa.org.hk. 

 
 Yours faithfully, 

 
 
 
 
 
 
 

 STEPHEN CHAN 
 TECHNICAL DIRECTOR (ETHICS & ASSURANCE) 
  
  

  
SSLC/EC/jc 
Encl. 

--- 

mailto:schan@hksa.org.hk
http://www.hksa.org.hk/professionaltechnical/insurance/MPFA_consultation_paper.pdf
http://www.hksa.org.hk/professionaltechnical/insurance/MPFA_submission_annex.pdf
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HONG KONG SOCIETY OF ACCOUNTANTS’ COMMENTS ON 

MPFA’s CONSULTATION PAPER ON DRAFT CODE 
ON DISCLOSURE FOR MPF INVESTMENT FUNDS 

 
A. Comments on the Identified Issues in the Consultation Paper 
 

We set out below our comments on four of the issues identified in the Consultation 
Paper.  We do not have any comments on the other identified issues. 
 
1. Question G4 
 

Do you agree with the approach to standardization adopted in the proposed 
standardized fee table (Appendix A)? Do you consider that the standardized fee 
table could be improved in any respect (including formatting, terminology and 
definitions) to improve the quality and comprehensibility of information that is 
provided to members? Do you consider, for example, that members needs would 
be better served if a table were prepared for each fund within a scheme, rather 
than, as proposed, that the one table set out fees and charges for all funds within 
a scheme? 
  
HKSA’s comments 
 
It is considered that a table should be prepared for each fund within a scheme. 

 
2. Question G6  

 
Do you consider it adequate that the on-going cost illustrations are merely an 
accompaniment to scheme offering documents rather than being part of the 
offering document? 
 
HKSA’s comments 
 
It is considered inadequate that the on-going cost illustrations are merely an 
accompaniment to scheme offering documents. 

 
3. Question T1 

 
Appendix B (the on-going cost illustration) includes a column for the fund 
expense ratio for the relevant financial year. Do you think that the figure to be 
included in that column should be the calculated FER for the relevant fund/class 
or should it be the ratio adjusted under paragraph b of the instructions to 
approved trustees? Either approach might tend to confuse users; how do you 
consider that the scope for such confusion can be minimized? 
 
HKSA’s comments 
 
It is considered that the figure to be included in the column for the fund expense 
ratio for the relevant financial year should be the ratio adjusted under paragraph b 
of the instructions to approved trustees. 
 
 
 
 
 

ANNEX 



 

 2

4. Question T2 
 

Both the fund fact sheet requirement (paragraph D2.3(h)) and the on-going cost 
illustration (Appendix B) require FER calculations for each class of unit of each 
constituent fund. Clearly, including information about each class for each fund 
has the disadvantage that it requires much more information than if information 
about the constituent fund only were included. The concern with including only 
an average fund FER is that that figure might not have actual application to any 
members and will clearly understate the FER for some members and overstate 
the FER for others. Do you consider that the use of FER for each class of a 
constituent fund is warranted? If not, how do you propose that information could 
be presented to scheme members in a way that does not mislead them? 
 
HKSA’s comments 
 
It is considered that the use of FER for each class of a constituent fund is 
warranted. 

 
 
B. Comments on the draft Code 
 

1. P.3 A1.1  Suggested wording change: “NAV” should mean net 
asset value (i.e. gross asset value net of accounts payable 
and accrued fees and expenses relevant fees and 
expenses). 
 

2. P. 11 B2.7 We suggest deleting “or even outside the MPF system” 
in the third line since comparison of funds outside the 
MPF system may not be meaningful because the 
information may not be comparable. 

 
3. P.24 D2.3(f) For a constituent fund where the management fee can be 

paid by means of deduction of fund units, compound 
annualized rate of return should be calculated after unit 
deduction.  Suggest that this point should be specified 
either in the Code. 

 
4. P.25 D2.3(h) Suggested wording change: “Latest fund expense ratio”. 

 
5. P.25 D2.3(i) Suggested wording change: “…a brief description of the 

reserve, and the amount (in dollars and as a percentage of 
the NAV of the fund) of the reserve as at the reporting 
date) that and the amount that was transferred paid into 
and out of the reserve over the latest financial period.” 

 
 For a constituent fund where the whole or a part of the 

fund is invested in an APIF that maintains a reserve 
appropriated from the fund assets for smoothing and 
other purposes, the relevant amounts of the reserve of the 
APIF that are attributable to the constituent fund should 
be disclosed.  
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6. P. 26 D2.3(k) The requirement is too vague and may not be able to 
result in comparability.  Suggest that more concrete 
requirements are set out either in the Code or the relevant 
industry standard/guideline. 

 
7. P.26 D2.3(l) We suggest deleting “the scheme or”.  Commentary on 

each constituent fund would be useful but a global 
commentary on the scheme as a whole may not serve the 
purpose of helping scheme members to make more 
effective MPF investment decisions since it is the 
performance of each constituent fund that matters. 

 
8. P. 30 E1.6 We suggest reconsidering whether it would be necessary 

for operators of APIFs to provide FER information 
within a period of less than 2 months, say 45 days, in 
order that other requirements in the Code such as that in 
D3.3 concerning fund fact sheets can be fulfilled. 

 
9. P.33 E3.2(b) We suggest that the term “guarantee charge paid to 

guarantor” be changed to, for example, “guarantee fees 
paid to guarantor”, if the amount is paid to the guarantor 
as remuneration for the guarantee and the legal 
entitlement of the amount rests with the guarantor.  In 
such case, the fund holders should have no legal right to 
the amount.  It is important that there should be a clear 
distinction from the “guarantee charge” included in 
E3.3(e). 

 
10. P.33 E3.2(g) Interest on borrowings will distort FER since it is not a 

direct expense in running the scheme, rather it serves to 
augment the investment potential of the scheme. 

   
11. P.33 E3.2(j) Normally, expenses should not be amortized under the 

current accounting convention unless they meet the 
definition of intangible assets.  The same principle 
should apply in the calculation of FER. 
 

12. P.33 E3.2(k) We understand that this item relates to expenses for 
capital preservation funds which are deferred from a 
previous period for a maximum period of twelve months 
due to inadequate profits to set off the expenses incurred.  
We suggest rephrasing the description to “expenses for 
capital preservation funds deferred from a previous 
period” such that the nature of the expenses would be 
self-explanatory.  Similar comments apply to “expenses 
relating to the relevant year that are deferred to a 
subsequent period” in E3.3(g). 
 

13. P.34 E3.3(e) If the amount is deducted for the purpose of smoothing 
of investment returns and the legal entitlement of the 
amount rests with the fund holders, we suggest 
rephrasing the description “guarantee charge” to, for   
           
           
               



 

 4

example, “amount transferred to guarantee reserve” or 
“amount transferred to smoothing provision” so as to 
make clear its distinction from the “guarantee charge” 
included in E3.2(b).  Please also see comments on 
E3.2(b) above. 

 
14. Pages B-1 & C-2 “THE ILLUSTRATION ASSUMES THAT: (a) you 

make a gross contribution of HK$1,000……” on page 
B-1 and “Based on these assumptions, the total amounts 
of annual fees you need to pay…” on page C-2.  
Suggest to make clear whether the amount in question 
includes contribution by the scheme member only or also 
includes that by the employer. 

 
15. Page B-2 b(ii) We suggest that expenses of a non-recurring nature 

should also be taken into account, for example, they can 
be spread out for a number of years for the purpose of 
FER calculation. 

 
Although expenses such as set-up costs, restructuring 
costs and costs relating to system enhancements due to 
any legislative/guidelines amendments do not recur 
every year and do not seem to have an impact on the 
on-going cost, their recurrence every few years is not 
uncommon and therefore their effect on on-going cost 
should not be ignored. 

 
16. Page B-2 b(iv) There should be information available for estimating the 

cost of a new fund. 
 
 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 




