
 

 

 
Our Ref.: C/FRSC   
 
By e-mail CommentLetters@iasb.org and by post    
 
2 May 2007 
 

Mr. Jeff Singleton 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street  
London EC4M 6XH  
United Kingdom 
 
 
 
Dear Mr. Singleton,   
 
IASB Exposure Draft: Proposed Amendments to IFRS 1 First-Time Adoption of 
International Financial Reporting Standards – Cost of an Investment in a 
Subsidiary 

 
The Hong Kong Institute of CPAs is the only body authorised by law to promulgate 
financial reporting, auditing and ethical standards for professional accountants in Hong 
Kong.  We welcome the opportunity to provide you with our comments on the 
captioned Exposure Draft. Our responses to the questions raised in your Exposure 
Draft are set out in the Appendix for your consideration. 
 
In general, we support allowing a parent to use a deemed cost to measure its 
investment in subsidiaries when it first adopts IFRSs.  However, we have some 
concerns about the proposals as to whether these amendments will reduce the burden 
on preparers on first-time adoption of IFRSs.  Further details of our concerns are set 
out in our responses to your questions in the Appendix to this letter. 
 
If you have any questions on our comments, please do not hesitate to contact me at 
patricia@hkicpa.org.hk.   
 
Yours sincerely,       
 

 
 
 
Patricia McBride  
Executive Director  
 
PM/EC/al
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Hong Kong Institute of CPAs 
 
Comments on the IASB Exposure Draft  
Proposed amendments to IFRS 1 First-Time Adoption of International Financial 
Reporting Standards – Cost of an Investment in a Subsidiary 
 

 
Question 1 
 
This Exposure Draft proposes to allow a parent, at its date of transition to IFRSs, 
to use a deemed cost for an investment in a subsidiary. The deemed cost would 
be determined using either the carrying amount of the net assets of the 
subsidiary, or its fair value, at that date. Is this appropriate? If not, why? 
 
 
In principle, we agree that the use of a deemed cost on transition to IFRS should be 
permitted, as this is consistent with the practical relief granted in other respects, for 
example, with respect to the carrying value of property, plant and equipment and 
business combinations at the date of transition. However, we have the following 
concerns with respect to the proposed measures of deemed cost for investments in 
subsidiaries. 
 
We consider that for a group which has intermediate parents, the effort in preparing 
sub-group consolidations to determine the net asset position of a subsidiary at the date 
of the ultimate parent’s transition to IFRSs could be significant. In addition, deeming 
“cost” to be based on a subsidiary’s IFRS net assets would not necessarily reflect 
goodwill and other intangible assets in existence at the date of acquisition, even 
though these would generally have been a key driver in determining actual cost.  
 
We would also note that, while appreciating that the option to use the fair value of the 
investment as the deemed cost of an investment in a subsidiary at the parent’s date of 
transition to IFRSs may provide more useful information to users than the other two 
options, we doubt whether this option will be used in practice in view of the associated 
costs (staff time, external resources required) and difficulties (valuation complexities, 
re-creation of data, subjective estimations) of applying this measure.  This option also 
bears little conceptual relationship to determining cost at the date of acquisition under 
IAS 27.37(a). 
 
Conceptually, therefore, neither of the proposed measures bears a close relationship 
to determining cost at the date of acquisition under IAS 27.37(a), nor do they appear to 
offer much relief in cost-benefit terms. By contrast, the carrying amount under previous 
GAAP will generally bear a conceptual relationship to the actual cost as would be 
determined under IAS 27.37(a) and is straightforward to determine. Furthermore, it 
would be more consistent with the concessions and requirements relating to business 
combinations as set out in appendix B to IFRS 1. 
 
We therefore recommend that the Board allows parent companies to regard the 
carrying amount of the investment based on the previous GAAP to be the deemed cost 
on transition to IFRS.  
 
In addition, we consider that, as for measuring the cost of an investment in a subsidiary, 
entities may face the same difficulties on first-time adoption of IFRSs of measuring in 
the separate financial statements of an investor the cost of an investment in an 
associate or a jointly controlled entity.  We therefore suggest that the scope of the 
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proposed amendment should be extended to the cost of an investment in an associate 
and a jointly controlled entity. 
 
 
Question 2 
 
This Exposure Draft proposes a simplified approach to determining the pre-
acquisition accumulated profits of a subsidiary for the purpose of the cost 
method in IAS 27. Is this appropriate? If not, why? 
 
We are not convinced that the proposal concerning re-determining the pre-acquisition 
profits at the date of transition is either necessary or fair. In the case where a parent 
measures an investment in a subsidiary using a deemed cost in accordance with the 
proposal in the Exposure Draft, the proposal of treating the subsidiary’s accumulated 
profits under IFRSs at the date of transition as pre-acquisition accumulated profits 
could potentially block the distribution of post-acquisition accumulated profits, when 
there may have been no corresponding increase in the carrying value of the subsidiary 
on transition (for example, where the original cost of the subsidiary included a 
significant premium over identifiable net assets, which have since increased due to 
post acquisition profits).  We therefore suggest the Board to further consider providing 
an option to allow the use of the pre-acquisition accumulated profits determined under 
the previous GAAP.  We consider that the current rules in IAS 36 concerning 
impairment are sufficient to address any concerns that the investment may be over-
stated if dividends are subsequently recognised as income. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


