
Our Ref.: C/FRSC 
 
By e-mail and by post  
 
18 August 2005 
 
The International Financial Reporting Interpretations Committee, 
International Accounting Standards Board, 
30 Cannon Street, 
London EC4M 6XH, 
United Kingdom. 
 
 
Dear Sirs, 
 
Comment Letter  
IFRIC Draft Interpretations D16 and D17
 
The Hong Kong Institute of CPAs welcomes the opportunity to provide you with our 
comments on the Draft Interpretations D16 and D17.  
 
D16 Scope of IFRS 2 
 
We appreciate that the IFRIC takes an initiative to provide accounting guidance for 
the issue addressed in the Draft Interpretation but we do not consider that it 
interprets IFRS 2 fairly.  The underlying principle of IFRS 2 is that an entity receives 
or acquires goods or services.  Pursuant to paragraph 5 of IFRS 2, goods include 
inventories, consumables, property, plant and equipment, intangible assets and 
other non-financial assets.  It seems to us that goods or services in some form must 
have been provided should IFRS 2 apply.  However, the Draft Interpretation 
specifies that IFRS 2 applies to particular situations in which an entity cannot 
specifically identify some or all of the goods or services received. 
 
In addition, the Draft Interpretation presumes that if the identifiable consideration 
received (if any) appears to be less than the fair value of the equity instruments 
granted or liability incurred, typically this circumstance indicates that other 
consideration (i.e. goods or services) has been (or will be) received, in which case 
IFRS 2 applies.  We believe that this would have significant implications as an entity 
may interpret the Interpretation in such a way that measurement is based on the 
higher of the fair value of the goods or services received and the fair value of equity 
instruments granted.   
 
In light of the above, we would like the IFRIC to reconsider the Draft Interpretation 
before finalising it. 
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D17 IFRS 2 – Group and Treasury Share Transactions 
 
Question 
 
Paragraph 9 of the draft Interpretation proposes that share-based payment 
transactions in which a parent entity grants rights to its equity instruments direct to 
a subsidiary entity’s employees should be accounted for as equity-settled 
transactions. Paragraph 11 proposes that, for transactions in which a subsidiary 
entity grants to its employees rights to equity instruments of its parent, the 
subsidiary entity should account for those transactions as cash-settled transactions. 
Therefore, in the subsidiary’s individual financial statements, the accounting 
treatment of transactions in which a subsidiary’s employees are granted rights to 
equity instruments of its parent would differ, depending on whether the parent or the 
subsidiary granted those rights to the subsidiary’s employees. This is because the 
IFRIC concluded that, in the former situation, the subsidiary has not incurred a 
liability to transfer cash or other assets of the entity to its employees, whereas it has 
incurred such a liability in the latter situation (being a liability to transfer equity 
instruments of its parent). Do you agree with these proposals? 
 
IFRS 2 distinguishes between liabilities and equity on the basis of whether the 
entity has an obligation to transfer cash or other assets.  That distinction is based 
on the definitions of liabilities and equity in the IASB Framework.  It follows that the 
classification of share-based payment proposed in the Draft Interpretation is 
consistent with IFRS 2.  That is, transactions in which a parent entity grants rights 
to its equity instruments direct to a subsidiary entity’s employees should be 
accounted for as equity-settled transactions, whereas transactions in which a 
subsidiary entity grants rights to its employees equity instruments of its parent 
should be accounted for as cash-settled transactions in the subsidiary’s separate 
financial statements as the subsidiary is obliged to transfer cash or other assets to 
satisfy its obligations in the latter situation. 
 
However, we express concern that the above classification which is based on who 
granted an award would lead to structuring of arrangements to achieve a desired 
accounting. 
 
If you have any questions on our comments, please do not hesitate to contact the 
undersigned at schan@hkicpa.org.hkT. 
 
Yours faithfully, 
 

 
 
Stephen Chan 
Executive Director 
 
SSLC/EC/al 
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